Perspective view

The Barrack Lane design proposal recognises the historic significance of the laneway and its potential to become more than a through lane and vehicular servicing point. The design team developed strategies for the site to become an interesting public space within the city, reinforcing its place as a key route in the City’s lane network. A long term view of the lane’s development was presented including options for 5 year, 10 year and 20 year scenarios. The three key themes of the design strategy were:

  • Creating a destination rather than a thoroughfare by strengthening the Northern and Southern end points of the laneway, and providing art installations and cafes to act as anchors of activity.
  • Acknowledging the lane’s rich history by revealing existing heritage items – including the underground convict drain, cottages and convict barrack’s wall to new audiences.
  • Developing the site’s potential as a place for children and teenagers within the city through community engagement with Arthur Philip School. This included a strategy for blurring the boundary between the school and the laneway to encourage interaction between the two.

Read more about this project in the Design Parramatta eBook.

Plan

The Barrack Lane design proposal recognises the historic significance of the laneway and its potential to become more than a through lane and vehicular servicing point. The design team developed strategies for the site to become an interesting public space within the city, reinforcing its place as a key route in the City’s lane network. A long term view of the lane’s development was presented including options for 5 year, 10 year and 20 year scenarios. The three key themes of the design strategy were:

  • Creating a destination rather than a thoroughfare by strengthening the Northern and Southern end points of the laneway, and providing art installations and cafes to act as anchors of activity.
  • Acknowledging the lane’s rich history by revealing existing heritage items – including the underground convict drain, cottages and convict barrack’s wall to new audiences.
  • Developing the site’s potential as a place for children and teenagers within the city through community engagement with Arthur Philip School. This included a strategy for blurring the boundary between the school and the laneway to encourage interaction between the two.

Read more about this project in the Design Parramatta eBook.

Section

The Barrack Lane design proposal recognises the historic significance of the laneway and its potential to become more than a through lane and vehicular servicing point. The design team developed strategies for the site to become an interesting public space within the city, reinforcing its place as a key route in the City’s lane network. A long term view of the lane’s development was presented including options for 5 year, 10 year and 20 year scenarios. The three key themes of the design strategy were:

  • Creating a destination rather than a thoroughfare by strengthening the Northern and Southern end points of the laneway, and providing art installations and cafes to act as anchors of activity.
  • Acknowledging the lane’s rich history by revealing existing heritage items – including the underground convict drain, cottages and convict barrack’s wall to new audiences.
  • Developing the site’s potential as a place for children and teenagers within the city through community engagement with Arthur Philip School. This included a strategy for blurring the boundary between the school and the laneway to encourage interaction between the two.

Read more about this project in the Design Parramatta eBook.

  • 3. Barrack Lane Hero Image
  • 2. Barrack Lane opportunities
  • 1. Barrack Lane section