View from the north

"There is motion in the tides, in ferry movements, in people arriving and departing, and in vehicles skirting the edge of the space. These movements give this place an authentic life, but are not yet placed into a legible framework."
Charles Street Square Team

The Charles Street Square proposal redesigns the northern terminus of Charles Street to create a lively urban square and terraces adjoining the water and river parklands. It de-clutters the wharf entry, extends Phillip Street to the water, and enhances views to the river from the city streets.

The team’s approach was based on historical and physical analysis of the site’s development. The site was seen as “a place in motion” and a design approach taken which centred on the broader city grid, the natural setting across the river, and stripping back the existing cluttered space.

The design projects street corridors north and south of the site to define a large square that embraces the river and sandstone escarpment beyond. New elements including landscaping and artworks reinforce this ‘conceptual’ square and create a place that supports both movement and resting. Phillip Street is extended as an art walk and a metaphorical ‘landing pier’ acts as a marker from the river, housing a cafe and providing shelter for arriving and departing passengers beneath. The slope down to the river is configured as a welcome terrace providing access between levels as well as a place for gathering and promenade.

Read more about this project in the Design Parramatta eBook.

Concept plan

"There is motion in the tides, in ferry movements, in people arriving and departing, and in vehicles skirting the edge of the space. These movements give this place an authentic life, but are not yet placed into a legible framework."
Charles Street Square Team

The Charles Street Square proposal redesigns the northern terminus of Charles Street to create a lively urban square and terraces adjoining the water and river parklands. It de-clutters the wharf entry, extends Phillip Street to the water, and enhances views to the river from the city streets.

The team’s approach was based on historical and physical analysis of the site’s development. The site was seen as “a place in motion” and a design approach taken which centred on the broader city grid, the natural setting across the river, and stripping back the existing cluttered space.

The design projects street corridors north and south of the site to define a large square that embraces the river and sandstone escarpment beyond. New elements including landscaping and artworks reinforce this ‘conceptual’ square and create a place that supports both movement and resting. Phillip Street is extended as an art walk and a metaphorical ‘landing pier’ acts as a marker from the river, housing a cafe and providing shelter for arriving and departing passengers beneath. The slope down to the river is configured as a welcome terrace providing access between levels as well as a place for gathering and promenade.

Read more about this project in the Design Parramatta eBook.

Analysis of existing site elements

"There is motion in the tides, in ferry movements, in people arriving and departing, and in vehicles skirting the edge of the space. These movements give this place an authentic life, but are not yet placed into a legible framework."
Charles Street Square Team

The Charles Street Square proposal redesigns the northern terminus of Charles Street to create a lively urban square and terraces adjoining the water and river parklands. It de-clutters the wharf entry, extends Phillip Street to the water, and enhances views to the river from the city streets.

The team’s approach was based on historical and physical analysis of the site’s development. The site was seen as “a place in motion” and a design approach taken which centred on the broader city grid, the natural setting across the river, and stripping back the existing cluttered space.

The design projects street corridors north and south of the site to define a large square that embraces the river and sandstone escarpment beyond. New elements including landscaping and artworks reinforce this ‘conceptual’ square and create a place that supports both movement and resting. Phillip Street is extended as an art walk and a metaphorical ‘landing pier’ acts as a marker from the river, housing a cafe and providing shelter for arriving and departing passengers beneath. The slope down to the river is configured as a welcome terrace providing access between levels as well as a place for gathering and promenade.

Read more about this project in the Design Parramatta eBook.

  • 3.-Charles-Street-Hero-Image_NO-TEXT
  • 2. Charles Street concept plan_NO TEXT
  • 1. Charles Street analysis_NO TEXT