View of proposal at Jubilee Park

"The park attempts to address three major global challenges: food production, water management and heat island effects while at the same time providing valued local experiences."
Clay Cliff Parklands Team
"The parkland loop would be a new path for pedestrians and cyclists in a new era of a greener, more habitable Parramatta, connected with its natural surrounds."
Clay Cliff Parklands Team

The Clay Cliff Creek Parklands proposal provides a concept for managing Clay Cliff Creek and adjacent parklands to revitalise the Auto Alley area south of the railway. It provides the precinct with a new recreational focus, encourages urban habitat, reduces heat island effect and postulates connections with other parklands within Parramatta City.

Incorporating a design approach described as “urban by nature”, the parks are designed as a series of urban wetlands - essentially green spaces bound by reeds and reminiscent of a creek system. Tree-lined avenues define pedestrian and cycle access and create a positive transition between the adjoining buildings and parks. The existing storm water channel is retained to accommodate flooding and a boardwalk integrates the channel with the park. Included in the boardwalk is art and seating which floats over the concrete channel and forms a major pedestrian spine through the parklands.

The revitalised park(s) are seen as part of a sequence of existing parklands, including Parramatta Park, Ollie Webb Reserve and the river banks. This ring around the city offers the possibility of a future link to create a 4 kilometre green armature, improving pedestrian and cycle links and functioning to cool and further civilise the city.

Read more about this project in the Design Parramatta eBook.

Section of proposal at stormwater channel

"The park attempts to address three major global challenges: food production, water management and heat island effects while at the same time providing valued local experiences."
Clay Cliff Parklands Team
"The parkland loop would be a new path for pedestrians and cyclists in a new era of a greener, more habitable Parramatta, connected with its natural surrounds."
Clay Cliff Parklands Team

The Clay Cliff Creek Parklands proposal provides a concept for managing Clay Cliff Creek and adjacent parklands to revitalise the Auto Alley area south of the railway. It provides the precinct with a new recreational focus, encourages urban habitat, reduces heat island effect and postulates connections with other parklands within Parramatta City.

Incorporating a design approach described as “urban by nature”, the parks are designed as a series of urban wetlands - essentially green spaces bound by reeds and reminiscent of a creek system. Tree-lined avenues define pedestrian and cycle access and create a positive transition between the adjoining buildings and parks. The existing storm water channel is retained to accommodate flooding and a boardwalk integrates the channel with the park. Included in the boardwalk is art and seating which floats over the concrete channel and forms a major pedestrian spine through the parklands.

The revitalised park(s) are seen as part of a sequence of existing parklands, including Parramatta Park, Ollie Webb Reserve and the river banks. This ring around the city offers the possibility of a future link to create a 4 kilometre green armature, improving pedestrian and cycle links and functioning to cool and further civilise the city.

Read more about this project in the Design Parramatta eBook.

Plan

"The park attempts to address three major global challenges: food production, water management and heat island effects while at the same time providing valued local experiences."
Clay Cliff Parklands Team
"The parkland loop would be a new path for pedestrians and cyclists in a new era of a greener, more habitable Parramatta, connected with its natural surrounds."
Clay Cliff Parklands Team

The Clay Cliff Creek Parklands proposal provides a concept for managing Clay Cliff Creek and adjacent parklands to revitalise the Auto Alley area south of the railway. It provides the precinct with a new recreational focus, encourages urban habitat, reduces heat island effect and postulates connections with other parklands within Parramatta City.

Incorporating a design approach described as “urban by nature”, the parks are designed as a series of urban wetlands - essentially green spaces bound by reeds and reminiscent of a creek system. Tree-lined avenues define pedestrian and cycle access and create a positive transition between the adjoining buildings and parks. The existing storm water channel is retained to accommodate flooding and a boardwalk integrates the channel with the park. Included in the boardwalk is art and seating which floats over the concrete channel and forms a major pedestrian spine through the parklands.

The revitalised park(s) are seen as part of a sequence of existing parklands, including Parramatta Park, Ollie Webb Reserve and the river banks. This ring around the city offers the possibility of a future link to create a 4 kilometre green armature, improving pedestrian and cycle links and functioning to cool and further civilise the city.

Read more about this project in the Design Parramatta eBook.

  • 3. Clay Cliff Creek Hero Image
  • 2. Clay Cliff Creek section
  • 1. Clay Cliff Creeklands concept