Aerial view

“Parramatta has many enticing qualities yet it suffers from a lack of distinctiveness. To escape the urban same-ness, the city needs to cultivate distinctive neighbourhoods with special places, diverse facilities, and delightful happenings.” Wentworth Car Park and Lanes Design Team
“The ‘Slow Hub’ will make it easier and more enjoyable to move from the car into city life. It will welcome people into an unexpected and memorable urban experience.”
Wentworth Car Park and Lanes Design Team

The design concept for Wentworth Car Park and Lanes reprioritises pedestrians by increasing amenity and reducing vehicular dominance of this key commuter car park and lanes network. The proposal is for a “slow hub” multi-modal transport interchange which provides an easy transition from car, bus and train into the slower, more experiential modes of walking and cycling. The design consolidates the space required by vehicles to encourage increased pedestrian use, and utilises the north face of the car park and roof as key activators to draw people into and around the lanes network. Three strategies are proposed to provide a gradual transformation and new identity for the area. These include: a shared ground plane which changes the priority of the site away from cars towards slow users; the upgrade and activation of the car park at street level; and the introduction of a sculpturally iconic roof and roof activity.

Read more about this project in the Design Parramatta eBook.

Precedent image: an urban park

“Parramatta has many enticing qualities yet it suffers from a lack of distinctiveness. To escape the urban same-ness, the city needs to cultivate distinctive neighbourhoods with special places, diverse facilities, and delightful happenings.” Wentworth Car Park and Lanes Design Team
“The ‘Slow Hub’ will make it easier and more enjoyable to move from the car into city life. It will welcome people into an unexpected and memorable urban experience.”
Wentworth Car Park and Lanes Design Team

The design concept for Wentworth Car Park and Lanes reprioritises pedestrians by increasing amenity and reducing vehicular dominance of this key commuter car park and lanes network. The proposal is for a “slow hub” multi-modal transport interchange which provides an easy transition from car, bus and train into the slower, more experiential modes of walking and cycling. The design consolidates the space required by vehicles to encourage increased pedestrian use, and utilises the north face of the car park and roof as key activators to draw people into and around the lanes network. Three strategies are proposed to provide a gradual transformation and new identity for the area. These include: a shared ground plane which changes the priority of the site away from cars towards slow users; the upgrade and activation of the car park at street level; and the introduction of a sculpturally iconic roof and roof activity.

Read more about this project in the Design Parramatta eBook.

A shared ground plane

“Parramatta has many enticing qualities yet it suffers from a lack of distinctiveness. To escape the urban same-ness, the city needs to cultivate distinctive neighbourhoods with special places, diverse facilities, and delightful happenings.” Wentworth Car Park and Lanes Design Team
“The ‘Slow Hub’ will make it easier and more enjoyable to move from the car into city life. It will welcome people into an unexpected and memorable urban experience.”
Wentworth Car Park and Lanes Design Team

The design concept for Wentworth Car Park and Lanes reprioritises pedestrians by increasing amenity and reducing vehicular dominance of this key commuter car park and lanes network. The proposal is for a “slow hub” multi-modal transport interchange which provides an easy transition from car, bus and train into the slower, more experiential modes of walking and cycling. The design consolidates the space required by vehicles to encourage increased pedestrian use, and utilises the north face of the car park and roof as key activators to draw people into and around the lanes network. Three strategies are proposed to provide a gradual transformation and new identity for the area. These include: a shared ground plane which changes the priority of the site away from cars towards slow users; the upgrade and activation of the car park at street level; and the introduction of a sculpturally iconic roof and roof activity.

Read more about this project in the Design Parramatta eBook.

  • BKK262 2012_09_02 Final Presentation.indd
  • 2. Wentworth urban park
  • 1. Wentworth layer 1